A ROZMARING VÉD AZ IDŐS KORI SZEMBETEGSÉG ELLEN

A modern szakácsok számára a rozmaring a tökéletes sült csirke vagy sült báránnyal párosuló gyógynövény. A gyógynövény hatalmas ősi gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkezik. A modern tudomány is felzárkózik ahhoz, amit a régiek már tudtak.  Egy tudományos tanulmány megállapítja, hogy a rozmaring egy vegyülete elősegíti a szem egészségének fenntartását és véd az esetleges időskori makula degeneráció ellen.

rozm-300x200

Az “Investigative Ophthalmology & Visual Science” című lapban megjelent tanulmány szerint a Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézet által vezetett kutatócsoport Stuart A. Lipton, MD, Ph.D. vezetésében felfedezte, hogy a karnozinsav: ami a rozmaring egyik összetevője, véd a retina degenerációjától és a retinát érő toxikus hatásoktól.

MI AZ IDŐSKORI MAKULA DEGENERÁCIÓ?

Időskori makula degeneráció a leggyakoribb szembetegség a világon.  50 év felett jelentkezik általában. Az “American Health Foundation” definíciója szerint: a makula degeneráció a retina központi területének romlását okozza, ahol holt területek, homályos foltok vagy torz látás keletkezik.

A makula degeneráció kiváltó oka nem ismert, de a kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, a napozás, a magas vérnyomás és az elhízás. A legtöbb esetben genetikai hajlamra is visszavezethető.

Egyes korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a betegség lelassítható antioxidánsokkal, tehát a szabad gyökök elleni küzdelemmel. Ez az, ahol a rozmaring bejön a képbe.

Ebben a vizsgálatban Lipton és munkatársai azt találták, hogy a karnozinsavval kezelt retina sejtekben antioxidáns enzimek kezdtek termelődni.  Ez viszont csökkentette a sejt-károsító szabad gyökök mennyiségét.

Azt is vizsgálták, hogy a karnozinsavval kezelt állatok retinája fény hatására kevesebb kárt szenvedett.

A ROZMARING EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEI

Védelem a makula degeneráció ellen csupán csak egy legújabb felfedezése a rozmaring számos egészségügyi előnyének, amelyek már több ezer éve ismertek. Az ókori görögök nagyra becsülték memóriajavító képességei miatt.  A görög diákok hajába kis rozmaring gallyakat is tűztek.  Lipton és csapata jelenleg a rozmaring időskori elbutulásban játszott szerepét is vizsgálja.

Ezen kívül, a rozmaringot hagyományosan immunrendszer erősítőként, emésztésjavítóként, vérkeringés fokozóként, és gyulladáscsökkentőként is használják.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy a rozmaring antidepresszáns hatású, javítja az 1. típusú diabeteszes betegek állaptát és még a súlygyarapodást is megakadályozza magas zsírtartalmú étrend esetén.

Egy Kansas State University tanulmány megállapította, hogy a rozmaring leghatékonyabb hat tesztelt fűszer közül a heterociklusos aminok (HCA) kialakulásának megakadályozásában.  HCA-k rákkeltő vegyületek, és akkor keletkeznek, amikor állati eredetű élelmiszereket, mint a marha, csirke, sertés vagy hal, a sütünk, grillezünk, főzünk vagy olajban sütünk. A HCA-k fogyasztása a hússal együtt, növeli a vastagbél-, gyomor-, tüdő-, hasnyálmirigy-, emlő-és prosztatarák kockázatát.

Bár a Földközi-tenger térségében őshonos, a rozmaring ma már majdnem mindenütt megtalálható. A menta rokona, kis bokrokban nő, levelei tűlevelekhez hasonlítanak.  Széles körben elérhető, szárított gyógynövényként vagy illóolajként.

Tegyünk friss hajtásokat sült csirke vagy pulyka mellé, vagy a tyúkhúslevesbe.
Otthon cserépben is könnyen nevelhető.

Forrás: Naturahirek.hu