Zavarnak a szúnyogok?

 

 

Így védekezz a szúnyogok ellen!

Képkivágás

A nyári szezon alatt sokan szenvednek a szú nyogoktól; van, akinek a bőre kifejezetten érzékeny a csípésekre. Természetesen a különböző drogériák, háztartási boltok polcai ilyenkor megtelnek a megelőzésre szánt megoldásokkal. Azon túl, hogy ezen szerek többnyire igen károsak környezetünkre még rendkívül drágák is. Egy bőrre fújható szúnyogriasztó spray akár 1-2 ezer forint is lehet, míg egy néhány este alatt elfüstölő szúnyogriasztó “fáklya” is legalább 600-1000 forintba kerül. Szintén nem olcsó mulatság egy elektromos riasztó sem, a csípések okozta irritáció enyhítésére szánt kenőcsök pedig további ezresekbe fájnak. Nyugodtan számoljunk utána, mindez egy egész család esetében nem kevés pénz. Nem kell azonban méregdrága vegyszerekre szórnunk a pénzt, akad néhány házi praktika, mely legalább annyira hatásos, mint egy bolti termék. Árban azonban veri bármelyik márkázott megoldást.

Képkivágás

  • Kertes házban laksz? Mivel a szúnyogok szeretikaz árnyékos, nyirkos búvóhelyeket, ezért érdemes megritkítani a bokrokat, minél rövidebbre vágni a füvet.
  • Lakásunkat, házunkat leginkább úgy védhetjük meg a betolakodóktól, ha a nyílászárók környékére olyan illatanyagot kibocsájtó növényt telepítünk, amelyet a szúnyogok irtóznak. Ilyen többek között a levendula, a citromfű, a menta, a muskátli, a kakassarkantyú, vagy éppen az eukaliptusz is.
  • Szúnyogriasztó spray házilag! Hasonlóan a ház köré ültetett növények esetében itt is a leghatásosabb megoldás a szúnyogokat taszító illatok alkalmazása. A különböző illóolajok – citronella, levendula, eukaliptusz, babér, borsmenta vagy teafa – tökéletesen hozzák a bolti készítmények szintjét (a méregdrága termékekben is többnyire ezek az alkotóelemek vannak). Fontos, hogy az illóolajokat soha ne használjuk hígítatlanul a bőrön. A recept egyébként egyszerű: 1-2dl desztillált vízbe csepegtessünk 25-30 csepp illóolajat (akár két illatot is lehet használni), rázzuk össze, majd ezt az elegyet permetezzük a bőrünkre.
  • Készíts Te is szúnyogcsapdát! Ehhez szükséged lesz egy 1,5-2 literes műanyag palackra, vízre, cukorra és mézre (egy másik recept szerint kevés élesztőre a széndioxid termelődés miatt). Vágd le a palack tetejét, tölcsért képezve fordítsd az aljába, rögzítsd, majd töltsd fel a hozzávalókkal. Az így elkészült szerkezet vonzza a szúnyogokat (és a legyeket is); befelé könnyen betalálnak, kifelé viszont már nincs esélyük. Íme egy videó a csapda elkészítéséről:

Képkivágás

Ha már megcsíptek!

  • Hiába a legjobb természetes, vagy vegyszeres védekezés, időről időre mindenkit céltáblaként használnak a szúnyogok. Míg a felnőttek könnyebben elviselik, a gyerekek esetében muszáj tennünk valamit, ha nem akarjuk, hogy véresre kaparják a csípéseket. Persze itt is alapvetés, hogy a bolti termékek jóval többe kerülnek, mint a háztartásban is megtalálható megoldások. Több házi praktika is létezik erre az esetre, de talán a legismertebb közülük a szódabikarbónából és vízből kikevert paszta, melyet a csípésre kell kenni. Sokan kevés ecettel, alkohollal vagy levendulaolajjal kenik be a csípéseket, de akad, aki egy darab celluxot ragaszt a bőrre (így elvileg a viszketés is elmúlik és a gyerek elkaparni sem tudja).