Majom vagy Ember?

 

Majom vagy Ember?

Nézd meg az alábbi képet, és olvasd el a képekhez tartozó szöveget! Ha nem érted angolul, elolvashatod az egyes képrészletekhez tartozó fordítást a kép alatt.

 

1.kép Egy tudósokból álló csoport 5 majmot zárt egy ketrecbe. A ketrec közepébe egy létrát helyeztek, melynek tetejére banán volt téve

2. kép Minden alkalommal amikor egy majom felment a banánért, a tudósok hideg vizet engedtek a majmokra

3. kép Egy idő után amikor egy majom fel akart mászni a létrára, a többiek megverték azt.

4. kép Ezek után már egyetlen majom sem mert felmászni a létrán a banánért.

5. kép A tudósok az egyik majmot egy idegen majommal helyettesítették. Az első dolog amit az tenni akart, az volt, hogy felmásszon a banánért. Természetesen a többiek elverték őt, még mielőtt felért volna a létra tetejére. Több verés után megtanulta, hogy nem szabad felmenni a létra tetejére, bár soha nem értette meg, hogy miért.

6. kép A tudósok még egy majmot helyettesítettek. A második új majom került be a ketrecbe egy régi helyett. Ugyanaz történt vele is mint az első új majommal: rendszeresen megbőrölték minden alkalommal, amikor fel akart mászni a létra tetejére. De ez esetben, már az első új majom is részt vett a második új majom elleni harcban. Ez után egy harmadik új majom került be a ketrecbe egy régi helyébe. Vele is ugyanaz történt. Utána szerre negyedik, meg az ötödik régi majom helyére is újak kerültek be. Ugyanaz történt velük is mint az elsőkkel. Kikaptak, ha a létrára akartak mászni.

7. kép Végül 5 majom volt a ketrecben melyek annak ellenére, hogy soha nem kaptak hideg zuhanyt, minden alkalommal megverték azt, amelyik fel akart mászni a létrán.

8. kép Ha megtudnánk kérdezni a majmokat, hogy miért verik meg azt, amelyik fel akar mászni a létrán, fogadni mernék, hogy a válasz a következő lenne: – Nem tudom! Egyszerűen így mennek a dolgok nálunk felé. ISMERŐSEN HANGZIK?

9. kép Kérlek, ne szalaszd el az alkalmat, hogy továbbküld ezt a képet másoknak is, mert lehet, hogy épp felteszik a kérdést önmaguknak, hogy miért tesszük folyton azt, amit általában teszünk, amikor léteznek más utak, más megoldások is.

Remélem, tetszett a történet. Feltehetjük még azt a kérdést is, hogy mi emberek, milyen irányba fejlődünk. Mi az a nagy különbség közöttünk és a majmok között, amire oly büszkék vagyunk, amiért sokkal értelmesebbnek, fejlettebbnek gondoljuk magunkat a majmoknál azon kívül, hogy technikailag oda jutottunk, hogy mi tanulmányozzuk a majmokat és nem ők minket, mi uralkodunk az élővilág minden más szereplője felett, és nem fordítva, és hogy sok ezer szóból álló nyelveket használunk a kommunikációra, melyek segítségével mégis oly mesterien félreértjük egymást?

https://szabadgondolat.wordpress.com/category/mas-erdekessegek/